Een duurzame tuin? 5 tips!
Met een mooie groene oase aan tuin zou je al gauw denken dat je duurzaam bezig bent. Toch valt er veel meer winst te behalen. Wil jij graag een duurzame tuin en milieuvriendelijk tuinieren, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij helpen je een handje! Met deze 5 duurzame tips wordt duurzaam tuinieren voor jou een eitje!
1. Een duurzame tuin begint bij water hergebruiken
Tja, Nederland staat nu eenmaal bekend om de vele regenbuien die er jaarlijks vallen. Gelukkig heeft dit ook een hele positieve kant, mits je deze goed benut. Met een duurzame regenton kun jij jaarlijks maar liefst 1000 liter aan regenwater opvangen. Sluit de regenton aan op de regenpijp door middel van een regenton vulautomaat en voilà! Het water dat je opvangt kun je vervolgens gebruiken voor het bewateren van de planten. En heb je water over? Wees creatief en maak je tuinmeubelen en tuingereedschap ermee schoon, was je auto (vlekvrij) en spoel de wc ermee door!
2. Kies voor elektrisch- of, nog beter: handmatig gereedschap!
Het klinkt misschien logisch, maar door meer met de hand te doen of gebruik te maken van elektrisch gereedschap kun je verantwoord tuinieren. Haal bijvoorbeeld bladeren weg met een hark of een elektrische bladblazer in plaats van een benzine bladblazer en maai je gazon met een handmaaier. Probeer jezelf uit te dagen op het gebied van tuinieren!
3. Schaf duurzame tuinbewatering aan
Naast het bezuinigen van water door middel van een regenton, is het gebruik van een duurzame tuinbewatering een must voor in jouw tuin. Door een besproeiingscomputer en druppelslangen te gebruiken zorg je ervoor dat het water op het juiste moment op de gewenste plek terechtkomt. En dan ook nog eens met de juiste hoeveelheid! Zo bespaar je maar liefst 30% water. En heb je een kleine tuin? Dan kun jij je tuin gemakkelijk bewateren met behulp van een gieter. Duurzame tip, toch?
4. Biologische compost
Jouw tuin is het meest dichtstbijzijnde stuk natuur waar jij urenlang kunt genieten van het weer, de rust en alle tjirpende vogels om je heen. Daarom is het naast alle andere besparingstechnieken ook belangrijk om aan de kwaliteit van jouw grond te denken. Een goede grond is de basis voor alles wat er groeit en bloeit in jouw tuin. Tijd om aan de slag te gaan met compost. En dan niet zomaar compost, maar biologische compost. Compost is een bodemverbeteraar dat ervoor zorgt dat humus in de grond wordt vernieuwd, microbiologische bodemfauna en flora worden geactiveerd en dat planten worden voorzien van noodzakelijke voedingsstoffen. En wil je een extra schepje erbovenop doen? Gooi dan vochtig organisch afval op jouw composthoop, zoals eierschalen, verlepte bloemen en rauwe groenteschillen!
5. Zorg voor groen in jouw tuin!
Zorg voor een juiste balans tussen groen en grijs! Waarom? Een tuin vol met tegels zorgt ervoor dat hemelwater niet goed wegloopt een dat kan afwateringsproblemen veroorzaken. Pak jouw tuin daarom vandaag nog aan en vervang de vele tegels uit je voor- of achtertuin door groen! Naast dat dit beter is voor de waterafvoer, is het beter voor de dieren en oogt jouw tuin een stuk gezelliger. De dieren kunnen op deze manier makkelijker overleven, zeker insecten! Natuurlijk is het wel van belang dat je de juiste tools in huis hebt. Het gebruik van potgrond en klein tuingereedschap is dan een echte must.
Ben je geïnspireerd geraakt om je tuin te verduurzamen?
Mooi! Duurzaam tuinieren hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn en de dieren, planten en de rest van de natuur zullen je dankbaar zijn! Meer duurzame tips nodig? Bekijk ons aanbod online of kom langs in onze winkel in Beek en Donk!